HRANA SI BOLILE CARDIOVASCULARE

Sub patronajul Societatii Romane de Cardiologie pe 27 aprilie, cu invitati de marca – prof. Dr. Cerin Gheorghe, prof. Dr. Mircea Cinteza, Dr. I. Niculaescu, a avut loc o conferinta prin care s-a dorit abordarea hranei din perspectiva medicala (“Unde este granita dintre hrana si medicina”).

In urma metabolizarii ingestei alimentare, in functie de calitatea si cantitatea acesteia, se regasesc in sistemul sangvin nivele specifice de glucoza (glucoza plasmatica) care are un rol esential in hipertensiunea arteriala si in recunoasterea timpurie a diabetului.

Dupa cum se stie hrana asigura energia si elementele plastice necesare organismelor vii. Transferul de masa si energie din alimente in sistemul sangvin are loc prin membranele bio ale organismului cu mijlocirea microorganismelor utile din corpul uman si furnizarea de catre acestea de enzime, acei biocatalizatori cu maxima eficienta energetica.

Organismul uman “mosteneste” o paleoflora microbiana (inscrisa in ADN) care astazi nu mai corespunde hranei prelucrate/procesate excesiv . Astfel ca se poate ca printr-o alimentatie cu hrana cat mai naturala sa se schimbe microflora intestinala! si aceasta se poate face numai prin consumul de alimente neprocesate (vegetale, nuci, seminte, produse fermentate naturale, cereale incoltite – iaurturi, muraturi- produsele fermentate asigura factorii pre si probiotici necesari metabolismului). In felul acesta se pot atenua sau vindeca anumite boli.

“Masina“ umana este bombardata permanent cu radicali liberi si avem nevoie de un instrument /mecanism de lupta- antioxidantii naturali care rezolva anihilarea radicalilor liberi. Unul din cei mai puternici antioxidanti este RESVERATROLUL care este continut si de vinul rosu! Sa pastram in mintea noastra vorbele lui Hippocrate – hrana sa fie tratament si tratamentul, hrana (sa facem din hrana un tratament )

Asadar, sistemul agroindustrial trebuie sa asigure tehnologii prin care sa se produca alimente “medicament”, alimentul fiind un factor de mediu. Tehnologiile trebuie implementate in conceptul holistic “de la furca la furculita “