Evenimentul PRIA Agriculture

Spicuim cateva idei – noutati prezentate de dl. Daniel Constantin, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, luni, 14 septembrie a.c. la intalnirea organizata de Pria Events la Hotel Radisson Blu. S-a vorbit in principal despre productie, organizare si promovare in agricultura.

 

Astfel am aflat ca, din dorinta pentru dialog, se va da o Ordonanta de Urgenta care sa schimbe conceptul de “cooperativa” si sa se constientieze importanta asocierilor. Vor fi facilitati fiscale pentru cooperative, ca scutirea de impozit pe teren/ cap de animal, scutirea de 20% din impozitul pe profit pe 5 ani al cooperativei, asociatii nu vor mai plati impozit pe proprietate, etc.

Din punct de vedere al promovarii domeniului agriculturii romanesti, dl. Ministru a trecut in revista cativa pasi. Unul este acela ca sapte atasati agricoli se vor ocupa de promovarea produselor agricole si vor fi trimisi in sapte zone (Qatar, Madrid, New York, Haga, Beijing,Tel Aviv, Berlin). Alt pas va fi acela al deschiderii la Ministerul Agriculturii a unei agentii pentru promovarea produselor agricole pe piete externe si, nu in ultimul rand, activitatea agentiei se doreste a fi in parteneriat privat cu firmele din domeniu.

 

Un subiect “fierbinte” a fost acela al despagubirilor pentru lipsa de irigatii din aceasta vara secetoasa. Din 2012 s-a inceput procesul de reabilitare a infrastructurii principale (din Dunare) iar in ceeace priveste infrastructura secundara, in anii urmatori vor fi irigate cca 1.500.000 ha din zona vulnerabila.

Dl. Ministru a mentionat activitatea Agentiei Antigrindina care ii ajuta pe cei din viticultura dar si faptul ca se va definitiva prin lege “Programul de irigatii”.

Vor fi despagubiti pentru anul acesta persoanele juridice asigurate cu “pana la 80%” si persoanele fizice vor primi jumatate din valoarea.

 

Multumim organizatorilor pentru foarte buna ambianta si prezentare a evenimentului.