Despre IMM-uri in 2017, Intalnire cu Grupul de Presa BURSA si Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM)

Strategiile pentru dezvoltarea IMM-urilor in anul ce vine au fost tema mesei Rotunde organizate de Grupul de Presa BURSA si de PIAROM intr-o zi de final de an, 15.12.16, una din cele mai interesante si bune intalniri sub egida Bursa, atat ca tema , cat si ca organizare la hotel Athenee Palace Hilton Bucuresti.

Ni s-au pus la dispozitie doua studii, cel al PIAROM, privind analiza fortei de munca in Romania si altul privind structurile industriale din tara nostra, sub egida Academiei Romane, doua instrumente cu adevarat utile pentru cei interesati in a face comparatii intre ce a fost in 2015/2016 si ce va fi in anul urmator.

Moderator pe cat de la obiect, pe atat de simpatic, dl.Cristian Parvan, presedinte la PIAROM a condus discutiile cu mare abilitate, astfel incat toata intalnirea a fost un schimb vivace de dialoguri cu continut.

Spicuim cateva idei care au iesit in evidenta la intalnire:

Din punct de vedere al pietei muncii cca 45% din salariati au salariul minim iar numarul muncitorilor necalificati a crescut cu 8%, in schimb cei cu munca calificata au scazut cu 8%- cifre deloc imbucuratoare.

Valoarea adaugata din industria alimentara este, multi nu stiu, mai mare decat cea din industria auto.

Capitalul romanesc este insa discriminat in Romania fata de cel strain (C. Parvan), nu sunt sprijinite nici inovarea, nici intrarea pe piata a produselor romanesti.

Sunt necesare atat o strategie fiscala coerenta si sigura cat si stimularea antreprenoriatului romanesc (Cristina Chiriac- Presedinte Asociatia Nationala a Antreprenorilor ANNA)

Trist este ca 1 din 4 companii intra in insolventa, atat din cauza schimbarilor dese a codului fiscal cat si din imposibilitatea de a plati taxele la buget (Nicoleta Munteanu- EURO Insol)

In continuare, CEC-ul isi ofera instrumentele de finantare a IMM-urilor (Doina Topala- Director Directia IMM-uri CEC)

Au fost foarte multe alte informatii si idei interesante, discutii si dialoguri care ar trebui sa duca la schimbari in bine privind soarta IMM-urilor in Romania.

Multumim organizatorilor pentru intalnirea densa si folositoare pentru anul viitor.