CONFERINTA “FONDURILE EUROPENE” a 8-a editie a Ziarului BURSA

Institutul Bancar Roman a gazduit din nou Conferinta organizata de ziarul BURSA in data de 30 iunie 2016, ocazie cu care Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu a vorbit, usor nemultumit de atat de BREXIT  cat si de modul de realizare a absorbtiei fondurilor europene, desi rata de absorbtie “e mai buna decat in anii trecuti”. Sunt necesare simplificari in aplicare, in legislatie pentru ca altfel, a dat exemple,  exportam materie prima (cereale si animale vii- de cca 56 mld. Euro) si in schimb, importam de exemplu, purcei in loc sa-i crestem. S-au anulat proiecte din lipsa de cofinantare iar autoritatile ar trebui sa inteleaga ca “nu toti beneficiarii de fonduri sunt banditi/ rau intentionati”. Domnia-sa a recunoscut si faptul ca APIA trebuie sa indrume pe viitori aplicanti ca sa nu mai fie greseli si deci anulari de proiecte.

In viitor nu se vor mai primi proiecte fara cadastru, anul acesta se mai poate pana la 30 septembrie. Softul de la SIVECO nu a functionat o perioada de timp la controlul proiectelor, a mai punctat vorbitorul.

In ceeace priveste subventiile, acestea vor creste substantial la bovine, fiind cca 91.000 de beneficiari.

Ilie Dan Barna, secretar de stat in Ministerul Fondurilor Europene, ca si antevorbitorul sau, a tinut sa-si exprime parerea despre BREXIT ca apoi sa demonstreze ca “simplificarea” metodologiei este “o himera”. De aceea, pentru o absorbtie mai mare, ministerul pe care il reprezinta are ca obiective: inchiderea programelor 2007-2013, desemnarea/ acreditarea fiecarei autoritati, certificarea acesteia de catre comisie, punerea la punct a sistemului electronic si lansarea de noi ghiduri.

In continuare au prezentat si alti distinsi vorbitori, precum Liviu Rogojinaru (CNIPMMR “ne asteapta”), directorul general al AFIR a aratat ca pentru perioada 2014-2020 s-au lansat 16 submasuri (tanarul fermier, firma mica, etc) iar obiectivul la sfarsitul lui 2016 ar fi o absorbtie de 10%. Reprezentanta CEC, dna. Ramona Ivan a trecut in revista, cu bune si cu mai putin bune, modul de realizarea proiectelor pe fonduri europene cu CEC (au cca 30.000 de proiecte in derulare) iar in teritoriu exista 48 birouri pentru cei interesati. Interesant a parut a fi programul PROSME 2015-2016 prin care companiile isi pot gasi parteneri de afaceri in alte tari, nu numai ale UE.

Multumim organizatorilor pentru evenimentul care a fost, ca de obicei, un succes.