Conferinta BURSA: STRATEGIA DE DEZVOLTARE A ROMANIEI “Intre zona Euro si zodia leului”

Conferinta BURSA din 24.05.2017 si-a propus o tema foarte vasta privind startegia de dezvoltare a Romaniei si de aceea parerile vorbitorilor au fost variate.

Cu specificul sau talent de vorbitor, dl. Adrian Vasilescu, consilier BNR, a spus ca bancile au bani dar populatia nu are bonitati. Iar din cele 700.000 companii romanesti, 100.000 nu depun bilant, cca 40% au datorii mari (catre patroni, nu catre banci) si jumatate au pierderi.

Concurenta duce la cresterea economica, avand beneficii privind eficientele productiva, locativa si dinamica, iar pentru consumatori, duce la scaderea preturilor (Dl. Dragos Vasile- Consiliul Concurentei.

O strategie trebuie sa fie stabila (Ialomiteanu, fost ministru finante)

Un adevarat curs a tinut dl. prof. univ. Emil Dinga privind Proiectul de tara- principii si coordonate. Adevarat este ca in cadrul national trebuie tinut seama de pierderea  fortei de munca  calificate , vulnerabilitatea capitallui autohton, distrugerea concurentei, faptul ca administratia publica este supradimensionata si mai ales ca nu exista strategii de modernizare.

Un factor destabilizator al economiei este lipsa TRIBUNALELOR COMERCIALE. Procesele de insolventa, de recuperare a creantelor dureaza an de zile in tribunalele civile ineficiente in aceasta speta. In Europa de Vest, exista tribunale comerciale care rezolva in timp record orice situatie de recuperare debite. In concluzie prioritatea  este infiintarea Tribunalelor Comerciale ca parte Strategiei.

Multumim ziarului Bursa pentru modul elegant de a fi gazda.