Conferinta BURSA: Fondurile Europene

A IX-a editie a Conferintei Fondurile Europene a avut loc la 31 octombrie la Restaurantul Elisabeta din Bucuresti.

Se pare ca de doi ani Romania nu a pierdut nici un Euro din fonduri europene (senator E. Teodorovici). Fiind cel de al carui nume e legat de split TVA, ni s-a comunicat ca aceasta masura se va aplica doar firmelor in insolventa, in faliment si cu datorii catre stat.

Privind deblocarea procesului de absorbtie a fondurilor, suntem incantati sa aflam ca s-a realizat sistemul informatic, intr-o prima faza, cu care se urmaresc proiectele depuse, etc., ca exista cca 1.400 contracte de finantare de 6 miliarde lei, ca s-a rezolvat problema evaluatorilor externi, ca se aloca 200 milioane Euro pentru orasele mici si altele (M. Toader, secretar de stat, Ministerul Dezvoltarii Regionale).

Am mai aflat, din prezentarea unor reprezentanti ai unor banci, faptul ca exista sprijin bancar pentru fondurile europene. (CEC, BRD, etc)

Exista si un Fond Roman de Contragarantare prezentat de dl. S. Farmache, presedinte. Adica FRC se ocupa cu contragarantarea garantiilor pentru creditele obtinute de IMM-uri. (valori: 22.000 contragarantii de cca. 4 miliarde lei, 10.700 de IMM-uri fiind garantate)

Se doreste ca domenii de interes pentru accesarea de fonduri sa fie prioritare: agricultura (ex: biomasa, peleti), energie, IMM-uri, turism, etc.

Nu au lipsit nici intrebarile si cazurile concrete din teren din care a reiesit faptul ca procesul de atragere de fonduri europene este unul greoi, cu sincope si schimbari legislative chiar pe parcursul etapelor unui proiect…

Multumim organizatorilor, grupului de presa BURSA, pentru buna organizare a evenimentului din aceasta toamna.