CONFERINTA BURSA – AGRI-BUSINESS pe profit

Grupul de presa BURSA a organizat pe 9 octombrie 2018 conferinta de mare interes AGRI-BUSINESS PE PROFIT la CCIR.

Ministrul agriculturii P. Daea a scos in evidenta partile pozitive, “Romania a crescut mult in ultimii ani din punct de vedere agricol” avand in vedere ca s-a pornit de la o productie de 2025 la 4800 kg cereale la ha, astazi. Ministerul are ca tinte privind banii fermierilor: introducerea de reguli in sistem, banii sa vina cand e optim, fermierul sa se deplaseze o singura data la agentie, banii sa ajunga in tara in cel mai scurt timp posibil. Important este ca depunerea sa se faca pana la 15 mai astfel incat cererea sa fie operabila.

Se aloca 1,1 miliarde lei pentru reabilitarea sistemului principal de irigatii existand in lucru 48 santiere. Ministrul a mai spus ca exista o ruptura intre productia vegetala si animala deci este necesara o lege in acest sens. In linii mari a vorbit si despre situatia pestei porcine la momentul actual.

S-au subliniat de catre alti vorbitori si alte idei, ca necesitatatea identificarii de noi piete de desfacere pentru producatorii romani (prin atasati agricoli pe langa ambasade) (Daniel Constantin), agricultura sa fie cat mai departe de zona politica (Danut Pale), statul sa asigure consumatorului siguranta alimentara (Gratiela Iordache), importanta asocierilor (Emil Dumitru). La final au fost discutii aprinse pe subiecte fierbinti din zona cultivatorilor agricoli, agricultura bio, zootehnie, s.a

Multumim inca o data ziarului Bursa pentru buna organizare a intalnirii interesante.