Conferinta BURSA – Agri-Business pe profit, spicuiri din cuprins

Grupul de presa BURSA a avut un nou succes organizand a 3-a Conferinta “Agri-business pe profit” la Institutul Bancar Roman pe 13 octombie. Desi temele alese au fost numeroase si importante pentru sectorul agrozootehnic, tema principal discutata a fost refacerea sistemului de irigatii, avand in vedere ca in dupa-amiaza aceleiasi zile se astepta votarea proiectului de lege.

Ministrul Agriculturii, dl. Daniel Constantin, a reusit totusi sa raspunda invitatiei BURSA si, in afara subiectului legii irigatiilor, a punctat cateva idei privind promovarea produselor romanesti pe rafturile magazinelor. Este vorba despre cresterea productivitatii, integrarea productiei si stimularea cooperativelor pentru o mai buna organizare.

Referitor la Camerele Agricole am aflat ca acestea exista in 14 judete si ca se sprijina infiintarea in judetele care nu au aceste institutii.

Referitor la irigatii, domnia-sa sustine crearea de proiecte pentru crearea unei infrastructuri alternative, prin sisteme noi pentru folosirea apei in sistem gravitational.

Dupa incheierea lucrarilor Conferintei BURSA, in aceeasi zi, Camera Deputatilor a adoptat proiectul legislativ al Legii irigatiilor prin care se aloca peste 1 miliard de Euro pentru perioada 2016-2020 pentru reabilitarea sistemului de irigatii. In lege se introduce plata unui abonament in zonele de irigat, se reglementeaza proprietatea asupra infrastructurii si se mareste cu aproape 1000 numarul de angajati ai Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare.

Este un pas important pe drumul pe care autoritatile il fac pentru ca agricultura sa nu mai fie atat de vulnerabila in fata intemperiilor provocate de vreme.