Comentarii la Seminar integrat Industria Carnii, Bucuresti 19-20 noiembrie

Organizarea seminarului integrat Industria carnii a fost ireprosabila, felicitari organizatorilor, cu dezbateri deosebit de interesante pentru toti participantii.

Seminarul a atras actorii principali din complexul agrozootehnic al Romaniei. Industria carnii poate deveni pilonul principal in economia noastra prin implementarea unor parghii economice, in principal prin reducerea TVA-ului. Industria carnii detine specialisti de marca, are utilaje si tehnologii performante, mai trebuie rezolvat aspectul legat de eficientizarea productiei zootehnice. Aceasta este singura care poate realiza conversia productiei agricole (cereale in alimente) cu randamente maxime. De aceea solutionarea acestei conversii se poate face numai prin parteneriat intre agricultura, zootehnie si industria alimentara, in conditiile de asigurarea sanatatii si bunastarii animalelor. Din pacate, nici unul din vorbitorii din industria carnii nu a luat in calcul consumatorul, veriga esentiala in constituirea cererii de pe piata.

Din dezbateri a rezultat necesitatea armonizarii si instrumentarii politicilor sanitar-veterinare din Romania cu cele din UE. Ne confruntam cu o situatie ridicola si anume, in conditiile de gripa aviara in UE, importam carne de pasare dar nu suntem lasati sa importam in UE. Dar dezbaterile s-au incheiat in note optimiste cu conditia cooperarii tuturor factorilor in domeniu.