A 56-a CONFERINTA INTERNATIONALA PASARI OUATOARE Firma LOHMANN TIERZUCHT, Nice, Franta,2018

Conferinta organizata si sponsorizata de catre firma Lohmann Tierzucht, membra a grupului Erich Wesjohan, Germania, a prilejuit prezentarea unor teme de interes major in genetica, economie, tehnologie, protectia mediului, bioconversia deseurilor, automatizarea proceselor biotehnologice, sexarea oualor, iluminarea halelor si spectrul  UV, vector vaccines (vaccinuri de tip vector), nutritie si igiena halelor (paduchele rosu).

Au participat firme din toata lumea, firme partenere care au achizitionat peste 10 milioane gaini parinti rase usoare in 2017.

Ing. Ion Sterpu – Managing Director ABC Agrofood Business Consulting, Bucuresti

Conferinta BURSA: Fondurile Europene

A IX-a editie a Conferintei Fondurile Europene a avut loc la 31 octombrie la Restaurantul Elisabeta din Bucuresti.

Se pare ca de doi ani Romania nu a pierdut nici un Euro din fonduri europene (senator E. Teodorovici). Fiind cel de al carui nume e legat de split TVA, ni s-a comunicat ca aceasta masura se va aplica doar firmelor in insolventa, in faliment si cu datorii catre stat.

Privind deblocarea procesului de absorbtie a fondurilor, suntem incantati sa aflam ca s-a realizat sistemul informatic, intr-o prima faza, cu care se urmaresc proiectele depuse, etc., ca exista cca 1.400 contracte de finantare de 6 miliarde lei, ca s-a rezolvat problema evaluatorilor externi, ca se aloca 200 milioane Euro pentru orasele mici si altele (M. Toader, secretar de stat, Ministerul Dezvoltarii Regionale).

Am mai aflat, din prezentarea unor reprezentanti ai unor banci, faptul ca exista sprijin bancar pentru fondurile europene. (CEC, BRD, etc)

Exista si un Fond Roman de Contragarantare prezentat de dl. S. Farmache, presedinte. Adica FRC se ocupa cu contragarantarea garantiilor pentru creditele obtinute de IMM-uri. (valori: 22.000 contragarantii de cca. 4 miliarde lei, 10.700 de IMM-uri fiind garantate)

Se doreste ca domenii de interes pentru accesarea de fonduri sa fie prioritare: agricultura (ex: biomasa, peleti), energie, IMM-uri, turism, etc.

Nu au lipsit nici intrebarile si cazurile concrete din teren din care a reiesit faptul ca procesul de atragere de fonduri europene este unul greoi, cu sincope si schimbari legislative chiar pe parcursul etapelor unui proiect…

Multumim organizatorilor, grupului de presa BURSA, pentru buna organizare a evenimentului din aceasta toamna.

A 55-a Conferinta Lohmann Tierzucht – Gaini rase usoare – Madrid 4-6 septembrie 2017

Conferinta a avut un inalt nivel stiintific. S-au prezentat progresele genetice in ultimii 20 de ani.
Autoritatea sanitar-veterinara spaniola a prezentat un raport privind SUPRAVEGHEREA GRIPEI AVIARE (Influenta). In rezumat, cel mai important este mentinerea unui schimb permanent de informatii la nivel european si mondial.
Reprezentantul IBERTEC Spania a prezentat comunicarea “Mediul inconjurator – criza sau sansa?” Desi mediul inconjurator devine agresiv, sansa consta in faptul ca va trebui sa selectam hibrizii cei mai performanti. Mediul inconjurator poate fi controlat prin reciclarea deseurilor din industria avicola. Costul reciclarii este 9,9 Euro/mia de pui de o zi. Profitul este de 4,3 Euro/mia de pui de o zi.
Reprezentantul Arabiei Saudite a prezentat preocuparile pentru manipularea stricta a tuturor inputorilor prin STATII DE BIOSECURITATE.
Grupul de firme ERICH WEJOHAN (EW), grup din care face parte si firma LOHMANN TIERZUCHT a infiintat firma AGRIADVANCED Technology condusa de prof. Dr. Rudolf Preisinger. Acesta a prezentat o tehnica de ultima ora prin care se determina sexul
embrionului din ou in a 4-a zi de incubatie. Prin aceasta tehnica se reduc erorile de sexare iar ouale cu embrioni masculini se dau in consum, evitandu-se astfel reciclarea cocoseilor, etc.
In discutii s-au prezentat si efectele adaosului de grasimi si ulei in furajul pentru gaini ouatoare. Sunt cel putin 5 efecte suplimentare:
1. creste energia metabolizabila si deci numarul de oua si procentajul de ouat.
2. creste greutatea oului datorita acizilor grasi C 18:2
3. imbunatateste starea ficatului gras
4. creste palatabilitatea furajului
5. reduce emanatia de caldura in situatiile de stres termic
In concluzie, firma Lohmann Tierzucht (Cuxhaven, Germania) dispune de un potential
tehnic si stiintific de inalt nivel care asigura clientilor din intreaga lume eficienta economica inalta.

Spicuiri din presa: supliment al Ziarului Financiar Agricultura- ramura de valoare pentru Romania

– Pentru perioada 2016-2020 exista cca 1 miliard Euro alocat pentru reabilitarea infrastructurii de irigatii, pentru o suprafata ce va fi irigata de cca 2 milioane hectare.

– In 2017 prognoza productiei de cereale este de 19.200 mii tone (mai mica decat in 2016 cu 3%) iar la oleaginoase, de cca. 3.700 mii tone (mai mica cu  2% fata de anul trecut)

– Cooperativele reprezinta, prin avantajele lor, solutia pentru producatorii agricoli, astfel incat ei isi pot vinde produsele la preturi mai bune decat daca nu ar fi asociati. Un exemplu este Dobrogea Sud, cooperativa agricola cu 43 membri producatori de cereale si floarea soarelui iar vanzarile acesteia sunt in crestere de la un an al altul.

– Necesarul de rosii pentru consumul intern este de 700.000 tone/an (cca. 39 kg/cap de locuitor). Este adevarat ca importurile s-au dublat in ultimii 5 ani dar tot atat de adevarat este ca, in sfarsit, populatia prefera produsele romanesti, adica “castigam piata” a spus ministrul agriculturii.

EXPOZITIA MONDIALA DE ZOOTEHNIE Hanovra 15-18 noiembrie 2016

Editia din acest an a prezentat domenii de varf din zootehnie in relatie cu igiena, vindecarea zoonozelor si valorificarea in scop energetic a deseurilor organice.

In domeniul sanatatii animale, expozanti de mare nivel stiintific au prezentat principii botanice cu valoare antibiotica. Principiile botanice au fost prezentate in forma incapsulata, de pudra sau imobilizate pe substrate inerte. Pentru dozarea principiilor botanice sub forma de solutii, emulsii sau suspensii, firma EW Nutrition (parte a grupului Erich Wesjohan, care face parte din grupul LOHMAN) a creat un dozator care se monteaza pe linia de adapare.

O atentie aparte s-a acordat domeniului de valorificare a deseurilor organice in scopuri energetice (biogaz, compostare si peletizare/granulare combustibili solizi).

La aceasta expozitie s-au acordat 4 medalii de aur, 21 de argint si 251 de mentiuni.

Expozitia a fost coordonata profesional si organizatoric in mod stralucit de catre Societatea Germana pentru Agricultura (DLG).

Intalnire cu reprezentantii ADRBI – 4.07.16

In prima parte a intalnirii a fost prezentat POR 2007-2013 (Program Operational Regional}pe zona Bucuresti- Ilfov, program care a avut 5 axe prioritare (sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor, imbunatatirea infrastructurii rutiere, a celei sociale, sprijinirea mediului de afaceri – aici era prinsa si dezvolatarea microintreprinderilor si dezvoltarea turismului), in total fiind alocate cca 1600 milioane lei din care rambursarile pana la 1 iunie a.c. au fost de 1183 milioane lei.

Pentru o mai buna functionare, ADRBI sprijina simplificarea legislatiei pentru achizitiile publice. POR 2014-2023 cuprinde 12 axe (vezi site-ul www.inforegio.ro) din care doar pentru o parte se vor primi finantari. Exista bineinteles diferente intre vechiul si noul POR si, atat diferentele cat si informatiile pentru viitorii beneficiari se afla pe site-ul nou al agentiei. In plus, s-au prezentat avantajele Retelei Comunicatorilor REGIO Bucuresti Ilfov. Ideea fondurilor europene din POR 2014-2023 este in fapt, o viata mai confortabila a cetatenilor capitalei si judetului Ilfov. Multumim gazdelor evenimentului pentru generoasa invitatie si pentru deschiderea spre dialog.

Noi oportunitati in furajarea animalelor – Fabrica de valorificare subproduse de la fabricile de bere (Araci, jud. Covasna)

Impreuna cu firma Mercali SRL (investitor administrator dr. Ovidiu Moga) am reusit sa valorificam subprodusele drojdie de bere si borhot de bere de la fabricile de bere, obtinand componente furajere de mare valoare nutritiva bogate in proteina, hidrati de carbon, fibra, grasime, in special acizi grasi nesaturati si vitamine.

Fabrica este dotata cu utilaje de productie olandeza, uscarea facandu-se in current de aer cald sau pe tamburi rotativi.

Drojdia uscata contine 30-40% proteina iar borhotul de bere, 25-30 % proteina. S-au efectuat analize de certificare  a celor doua produse de catre Centrul National pentru Incercarea si Expertizarea Produselor LAREX Romania. Fabrica poate prelucra cca. 20-50 tone drodie lichida in 24 ore.

Drojdia uscata este o componenta extrem de importanta in alcatuirea retetelor furajere. Drojdia uscata se recomanda in mod special ca un produs excelent pentru furajarea suinelor si specialistii va stau la dispozitie inclusive cu retete.

Borhotul de bere uscat se recomanda in mod special in furajarea bovinelor si aici specialistii va pot pune la dispozitie retete consacrate in functie de materiile prime de care dispuneti.

Pe langa proteina, borhotul de bere uscat contine si acizi organici cu efecte pozitive in digestia furajului .

Cele doua produse la care se pot adauga melasa, taitei uscati de sfecla, se ofera la preturi competitive.

Intalnirea CRESCATORILOR DE PASARI din Romania

Participarea tuturor membrilor UCPR la intalnire din data de 12 aprile este o confirmare a problemelor serioase cu care se confrunta sectorul avicol din Romania.
Desi acest sector este cel mai dinamic in cadrul zootehniei romanesti, datorita competitiei neloiale din supermarketuri (ex. taxa la raft), avicultura incepe sa fie afectata negativ.
Actorii principali in sectorul avicol au prezentat la unison caracterul ostil al institutiilor statului (ministerul mediului, agentia pentru protectia mediului, controlul vamal fiscal al marfurilor importate, etc.)
Embargoul cu Rusia a atras dupa sine practici comerciale neloiale si intrarea de marfuri din UE cu preturi mici, ceeace presupune suspiciuni asupra calitatii alimentelor.
Aspectele legate de performanta in productia avicola au demonstrat inca o data ca producatorii romani sunt, din acest punct de vedere, la nivelul celor din Europa de Vest (consum specific de furaj, numar de oua/gaina, varsta la sacrificare, etc)
In concluzie, este nevoie de aplicarea uniforma a tuturor regulilor din UE in domeniile zootehniei si al distribuirii produselor alimentare.
Felicitari gazdei, Institutul de Biologie si Nutritie Animala Balotesti pentru buna organizare.

De la Bursa adunate si-napoi la lume date CONFERINTA BURSA – Implicatiile noului Cod Fiscal asupra IMM-urilor Institutul Bancar Roman 25 noiembrie 2015

Se pare ca IMM-urile nu se mai regasesc in programul de guvernare si le-ar trebui alocat
cca. 0,4% din PIB, a explicat Florin Jianu, presedintele Patronatului Tinerilor
Intreprinzatori din Romania. De profesie matematician, dl. Jianu a recomandat anularea
din Codul Fiscal a impozitului pe sedii si obligativitatea analizei de risc.
92% din IMM-uri sunt microintreprinderi la care media numarului de salariati este de cca
2 salariati (Liviu Rogojinaru, vicepresedinte CNIPMMR) care trebuie ajutate, nu supuse
presiunii in plus a impozitelor.
Reprezentantul BERD, Daniela Marin, a prezentat un program Small Business Support
pentru asistenta tehnica si finantare a IMM-urilor in pasi “simpli” de abordare.
Dna. Maria Popa, tax manager la PKF Finconta, a spicuit cateva modificari cu care vine
noul Cod Fiscal: o noua categorie de contribuabili pentru impozitul pe profit- persoane
juridice straine, exercitiul financiar – anul fiscal sa coincida cu anul financiar (!),
corectarea erorilor, impozite si taxe locale se majoreaza cu 0,08-0,2%, proprietarul va
declara la administratia financiara daca imobilul sau este resedinta rezidentiala/
nerezidentiala, etc.
Multumim si de aceasta data Ziarului Bursa pentru invitatia de a participa la conferinta
si pentru reusita invitarii unor vorbitori de inalt calibru profesional.

Conferinta BURSA – Agri-Business pe profit, spicuiri din cuprins

Grupul de presa BURSA a avut un nou succes organizand a 3-a Conferinta “Agri-business pe profit” la Institutul Bancar Roman pe 13 octombie. Desi temele alese au fost numeroase si importante pentru sectorul agrozootehnic, tema principal discutata a fost refacerea sistemului de irigatii, avand in vedere ca in dupa-amiaza aceleiasi zile se astepta votarea proiectului de lege.

Ministrul Agriculturii, dl. Daniel Constantin, a reusit totusi sa raspunda invitatiei BURSA si, in afara subiectului legii irigatiilor, a punctat cateva idei privind promovarea produselor romanesti pe rafturile magazinelor. Este vorba despre cresterea productivitatii, integrarea productiei si stimularea cooperativelor pentru o mai buna organizare.

Referitor la Camerele Agricole am aflat ca acestea exista in 14 judete si ca se sprijina infiintarea in judetele care nu au aceste institutii.

Referitor la irigatii, domnia-sa sustine crearea de proiecte pentru crearea unei infrastructuri alternative, prin sisteme noi pentru folosirea apei in sistem gravitational.

Dupa incheierea lucrarilor Conferintei BURSA, in aceeasi zi, Camera Deputatilor a adoptat proiectul legislativ al Legii irigatiilor prin care se aloca peste 1 miliard de Euro pentru perioada 2016-2020 pentru reabilitarea sistemului de irigatii. In lege se introduce plata unui abonament in zonele de irigat, se reglementeaza proprietatea asupra infrastructurii si se mareste cu aproape 1000 numarul de angajati ai Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare.

Este un pas important pe drumul pe care autoritatile il fac pentru ca agricultura sa nu mai fie atat de vulnerabila in fata intemperiilor provocate de vreme.

Articole recente