A 55-a Conferinta Lohmann Tierzucht – Gaini rase usoare – Madrid 4-6 septembrie 2017

Conferinta a avut un inalt nivel stiintific. S-au prezentat progresele genetice in ultimii 20 de ani.
Autoritatea sanitar-veterinara spaniola a prezentat un raport privind SUPRAVEGHEREA GRIPEI AVIARE (Influenta). In rezumat, cel mai important este mentinerea unui schimb permanent de informatii la nivel european si mondial.
Reprezentantul IBERTEC Spania a prezentat comunicarea “Mediul inconjurator – criza sau sansa?” Desi mediul inconjurator devine agresiv, sansa consta in faptul ca va trebui sa selectam hibrizii cei mai performanti. Mediul inconjurator poate fi controlat prin reciclarea deseurilor din industria avicola. Costul reciclarii este 9,9 Euro/mia de pui de o zi. Profitul este de 4,3 Euro/mia de pui de o zi.
Reprezentantul Arabiei Saudite a prezentat preocuparile pentru manipularea stricta a tuturor inputorilor prin STATII DE BIOSECURITATE.
Grupul de firme ERICH WEJOHAN (EW), grup din care face parte si firma LOHMANN TIERZUCHT a infiintat firma AGRIADVANCED Technology condusa de prof. Dr. Rudolf Preisinger. Acesta a prezentat o tehnica de ultima ora prin care se determina sexul
embrionului din ou in a 4-a zi de incubatie. Prin aceasta tehnica se reduc erorile de sexare iar ouale cu embrioni masculini se dau in consum, evitandu-se astfel reciclarea cocoseilor, etc.
In discutii s-au prezentat si efectele adaosului de grasimi si ulei in furajul pentru gaini ouatoare. Sunt cel putin 5 efecte suplimentare:
1. creste energia metabolizabila si deci numarul de oua si procentajul de ouat.
2. creste greutatea oului datorita acizilor grasi C 18:2
3. imbunatateste starea ficatului gras
4. creste palatabilitatea furajului
5. reduce emanatia de caldura in situatiile de stres termic
In concluzie, firma Lohmann Tierzucht (Cuxhaven, Germania) dispune de un potential
tehnic si stiintific de inalt nivel care asigura clientilor din intreaga lume eficienta economica inalta.